Pelisääntöjen laadintaohje

PuMa Volleyn kaikki juniorijoukkueet, joissa on alle 15-vuotiaita pelaajia, laativat itselleen yhteiset pelisäännöt: pelaajat laativat omansa yhdessä valmentajan kanssa ja vanhemmat yhdessä joukkueen johdon kanssa.

Pelisäännöt on hyvä laatia kahdessa vaiheessa:

  1. Keskustellaan, miten edellisen kauden pelisäännöt ovat toimineet ja minkälaisia asioita säännöiksi halutaan kirjata.
  2. Säännöt kirjoitetaan puhtaaksi, niiden merkitys käydään läpi ja jokainen pelaaja allekirjoittaa ne. Säännöt laitetaan joukkueen verkkosivulle. Joukkueet voivat tehdä pelaajille myös taskuversiot säännöistä.

Vanhempien säännöistä sovitaan vanhempien palaverissa. Keskustelua on hyvä käydä

  • asetettavista kasvatustavoitteista,
  • työnjaosta joukkueen toimijoiden kesken
  • vastuiden ja kustannusten jakamisesta turnausjärjestelyissä ja kuljetuksissa. Kuljetusten epätasainen jakautuminen on ollut iso kysymys monessa joukkueessa.

Puhtaaksi kirjoitetut säännöt voi kierrättää vielä hyväksymisellä esim. sähköpostitse.

Säännöistä sopimiselle on hyvä ajankohta syyskuun lopulla ennen sarjapelien alkua. Tuolloin joukkueet ovat uusine pelaajineen myös kasassa ja pelaajat ovat tutustuneet toisiinsa. Säännöt tulee toimittaa Nuori Suomen sivuille marraskuun loppuun mennessä ja ne joukkueet, jotka pelaavat vasta kevään sarjaa, helmikuun loppuun mennessä.

Ohjeistusta joukkueiden vastuuhenkilöille pelisääntökeskustelujen sisältörungoksi löytyy Olympiakomitean sivuilta. Ohjeissa on otettu huomioon eri ikäryhmät alle 9-vuotiaat, 10-14-vuotiaat ja 14-17 –vuotiaat. Ohjeita löytyy myös vanhemmille.